
 SUPREME COURT OF GEORGIA
 

Atlanta     November 5, 2018

The Honorable Supreme Court met pursuant to adjournment. 

The following order was passed:

It is hereby ordered that the Rules of the Supreme Court of Georgia be
amended by revising Rule 57 (Disqualified or Not Participating) to establish that a
disqualified or nonparticipating Justice shall be replaced whenever necessary to
achieve a quorum and when the participating Justices deem such replacement
necessary.

The amended Rule 57, effective November 5, 2018, shall read as follows:  

XI.  OPINIONS AND JUDGMENTS
. . . 

Rule 57.  DISQUALIFIED OR NOT PARTICIPATING. A disqualified or
nonparticipating Justice shall be replaced by a senior appellate justice or judge, a
judge of the Court of Appeals, or a judge of a superior court whenever necessary to
achieve a quorum and on any other occasion that the participating Justices by
majority vote deem such replacement necessary. A disqualified or nonparticipating
Justice does not participate in any motions or decisions or the opinion on the merits
and is not present when discussions regarding the case take place.  Neither briefs
and motions nor copies of draft opinions or other internal documents are circulated
to the disqualified or nonparticipating Justice. 
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